Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

«Νευρική κρίση» στη ΝΔ για τη βαριά ήττα.



Με αμηχανία και προφανή προβληματισμό υποδέχθηκαν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη ΝΔ, όχι τόσο για την ήττα όσο για το μέγεθός της. Οι ενδείξεις που είχε το επιτελείο της Συγγρού τις τελευταίες μέρες ήταν ότι η μάχη θα εξελισσόταν σε ντέρμπι, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση με 7,5 μονάδες διαφορά.
Παρόλο που αντικειμενικά οι συνθήκες για τη ΝΔ τον Ιανουάριο ήταν πιο δύσκολες, αφού τότε ήταν κυβέρνηση ενώ τώρα αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της (28,03% από 27,8%, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχασε ψήφους), την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις δυνάμεις του (-0,8%), παρά το νέο σκληρό μνημόνιο που έφερε.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας είναι και η υψηλή αποχή, η οποία -εκτιμούσαν στη Συγγρού- θα λειτουργούσε υπέρ της ΝΔ, κάτι όμως που δεν συνέβη τελικά και είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίσει το γαλάζιο στρατόπεδο.
Τέλος εποχής;
Στην ηγετική ομάδα του κόμματος, πάντως, αντιτείνουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέλαβε το κόμμα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, να υπολείπεται δημοσκοπικά κατά 20 και πλέον μονάδες και κατάφερε να το συσπειρώσει «και να μην το αφήσει να διαλυθεί, κάνοντας έναν αξιοπρεπή αγώνα», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ενδεικτική και η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, έξω από τα γραφεία του κόμματος: «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει», ανέφερε.
Όπως και να' χει, γεγονός είναι ότι η ΝΔ μπαίνει εκ των πραγμάτων σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, καθώς μέσα σε εννέα μήνες υπέστη τρεις πολύ βαριές ήττες (περιλαμβανομένου του δημοψηφίσματος) και ουσιαστική αναζήτηση των αιτίων δεν έχει γίνει.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που κάνουν λόγο για «τέλος εποχής» της ΝΔ που γνωρίζουμε και για την ανάγκη ουσιαστικής επανίδρυσης του κόμματος, με έμφαση στην προβολή νέων, «φρέσκων» και «άφθαρτων» προσώπων που θα μπορούν να αντιπαρατεθούν τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν με χάνετε»
Ειδικά πάντως όσον αφορά την ηγεσία, ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει διατεθειμένος να παραμείνει, έχοντας λάβει ήδη τα εύσημα από το σύνολο των στελεχών για το γεγονός ότι κατάφερε να «κρατήσει» το κόμμα. «Εμείς εδώ θα είμαστε, δεν με χάνετε», είπε χαρακτηριστικά χθες συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Προς το παρόν δεν έχει αμφισβητηθεί ευθέως από κανέναν, ωστόσο υπήρξαν αιχμές για την στρατηγική που εφαρμόστηκε προεκλογικά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κριτική για την ήττα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες.
«Η μάχη τώρα τέλειωσε, τώρα κάνουμε ταμείο. Προφανώς κάναμε λάθος προκειμένου να φτάσουμε στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ουσιαστικά επέκρινε τη στρατηγική της Συγγρού για τη χείρα φιλίας που έτεινε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τι σημασία έχει η αλλαγή της ηγεσίας, αν δεν μπουν τα ζητήματα της στρατηγικής;», διερωτήθηκε, ενώ για το θέμα διαδοχής θέση πήρε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Μέχρι τον Μάρτιο έχουμε πει ότι θα εκλέξουμε νέο αρχηγό. Αυτό δεν έχει αλλάξει», είπε, δήλωσε πως «νοιώθει κορόιδο» για την τακτική στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές για το «άνοιγμα στο κέντρο που δεν απέδωσε».
Απαντώντας εμμέσως στους αμφισβητίες του ο πρόεδρος της Ν.Δ. αργά το βράδυ τόνισε με νόημα: «Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Έχουμε και εμείς τις συνιστώσες μας». Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι επίσπευση του συνεδρίου (είναι προγραμματισμένο για το επόμενο καλοκαίρι) δεν χρειάζεται, ενώ θα συγκαλέσει τις επόμενες μέρες τα όργανα του κόμματος για να γίνει «μια συζήτηση για όλα», να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να προσδιοριστεί η στάση της ΝΔ από εδώ και πέρα.
Εποικοδομητική αντιπολίτευση
Το στίγμα πάντως που έχει ήδη δώσει είναι ότι η ΝΔ, αφού με την ψήφο της στο μνημόνιο διατήρησε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, πλέον ήρθε η ώρα να ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Όπερ σημαίνει ότι κάθε τι θετικό, θα το υπερψηφίζει, όχι όμως και αυτό που το θεωρεί λάθος. «Αν τα μέτρα είναι προς σωστή κατεύθυνση, αν είναι αρνητικά δεν θα τα ψηφίσουμε. Θα κινηθούμε ανάλογα με την κάθε περίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα καταφέρει να είναι σταθερή, αν αναλογιστεί κανείς και τα δύσκολα που έρχονται, ενώ δεν αποκλείει πολύ σύντομα τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν νέες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις και πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Το πώς θα πορευτεί πάντως η ΝΔ μέχρι τότε, θα φανεί το προσεχές διάστημα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής