Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

75 λεπτά ποδήλατο την εβδομάδα προσθέτουν 6 μήνες στη ζωή



Οι άνθρωποι που κάνουν συστηματικά ποδήλατο μπορεί να προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους - και όσο περισσότερο διαρκεί η ποδηλασία, τόσο το καλύτερο, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 50.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μία και μόνη βόλτα με το ποδήλατο διαρκείας μίας ώρας, παρατείνει τη ζωή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, για κάθε 75 λεπτά ποδήλατο που κάνει κανείς σε εβδομαδιαία βάση, η ζωή του παρατείνεται κατά 6 μήνες.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το ερευνητικό πρόγραμμα Healthy Urban Living το οποίο πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (AJPH), το ποδήλατο είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στην Ολλανδία, με την μέση εβδομαδιαία διάρκειας της ποδηλασίας για τους κατοίκους της να είναι τα 75 λεπτά - αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της διάρκειας των μετακινήσεών τους.
«Ξέραμε ότι αυτή η συνήθεια μάς κάνει πιο υγιείς, αλλά το όφελος στο προσδόκιμο επιβίωσης παρέμενε έως πρότινος άγνωστο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Καρλάιν Καμπούς, επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Γεωγραφίας & Προγραμματισμού στο πανεπιστήμιο.
«Με βάση ένα νέο ψηφιακό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίσαμε ότι με 75 λεπτά ποδηλασία κάθε εβδομάδα, κερδίζουμε έξι μήνες ζωής, ενώ σε ετήσια βάση αποτρέπονται 6.500 πρόωροι θάνατοι.
»Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να πείσουμε όσους χαράσσουν τις πολιτικές πόσο απαραίτητη είναι η προώθηση της ποδηλασίας ως μέσου μεταφοράς».
Και συνέχισε: «Η ποδηλασία παρέχει και πρόσθετα οφέλη, όπως η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας της μείωσης των μετακινήσεων με αυτοκίνητα - και αυτό ωφελεί ακόμα περισσότερο την υγεία, αφού είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ρύπανση ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και καρκίνους».

πηγή:TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής