Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανικός Τύπος: Υπό κατάρρευση το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα

 Με τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται από του χρόνου κιόλας με κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος» η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία σημειώνεται: «Υπό την πίεση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε βαθιές τομές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67, οι συντάξεις περικόπηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο, ταμεία συγχωνεύθηκαν. Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων διογκώνονται συνεχώς.

Το χρηματοδοτικό κενό των ταμείων οφείλεται εν μέρει σε διαρθρωτικά και εν μέρει σε οικονομικά προβλήματα. Μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία η Ελλάδα έχει την χειρότερη δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη. Ολοένα λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν για ολοένα περισσότερους συνταξιούχους. Η κρίση συμπίεσε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των γεννήσεων. Από το 2008 ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 15%. Στο δημογραφικό έρχονται να προστεθούν η υψηλή ανεργία, η πτωτική τάση των μισθών, η μερική απασχόληση, αλλά και η παράνομη εργασία. Ήδη φέτος τα δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας θα καταγράφουν έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων; Το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ προτείνει υψηλότερη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών και τραπεζικών κερδών καθώς και επιπλέον εισφορές στην μελλοντική εκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής