Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σύνταξη 360 ευρώ σε ΟΛΟΥΣ και… βλέπουμε! Όταν τα λέγαμε, είμασταν «συνωμοσιολόγοι»



Σε νέο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό οδηγεί η δεινή κατάσταση των Ταμείων και η πίεση που αναμένεται να ασκήσει η τρόικα.

Με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δόσεις, οι ανατροπές θα ξεκινήσουν από τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Θα ακολουθήσουν οι κύριες συντάξεις, στις οποίες θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος υπολογισμού καθώς από το 2015 θα καθιερωθεί βασική σύνταξη 360 ευρώ για όλους, στο οποίο θα προστίθεται  η «αναλογική» σύνταξη που θα αντιστοιχεί στην ασφαλιστική πορεία του εργαζομένου.


Ειδικότερα, οι τέσσερις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι:

1. Νέος τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων. Οι αλλαγές θα κινηθούν σε διπλή κατεύθυνση:

• Καθιερώνεται η «βασική σύνταξη» για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 , η οποία έχει καθοριστεί στα 360 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται  η «αναλογική» σύνταξη που θα αντιστοιχεί στην ασφαλιστική πορεία του εργαζομένου.

• Καταργούνται σταδιακά οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα, που ισχύουν σήμερα στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες.

2. Εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας από το 2014. Το τελικό ποσό δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από μια σειρά δεδομένων, όπως η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί κλπ.

3. Καθιέρωση «ατομικών λογαριασμών» για τους ασφαλισμένους στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις παροχές.

4. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Η μείωση θα φτάσει τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Νέο ψαλίδι 20% σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Με μειώσεις 20% κατά μέσον όρο στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι.

Από τη νέα χρονιά δημιουργείται «ατομικός λογαριασμός» για κάθε ασφαλισμένο, ενώ το ύψος των παροχών θα συνδέεται και με τα οικονομικά του κάθε Ταμείου. Συγκεκριμένα, στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα εφαρμοστεί η «ρήτρα» του μηδενικού ελλείμματος.

Οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία και στους φορείς πρόνοιας θα τεθούν σε ισχύ από το 2014 και οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν δικό τους «κουμπαρά», όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής